Plněné zelné listy
Hovězí nebo skopové maso - 300 gr.
Rýže - 150 gr.
Cibule větší -5 ks ( nakrájet a udusit )
Bílé zelí - 1 hlávka ( uvařené v celku )
Hřebíček mletý
Muškátový oříšek ( nastrouhat )
Bílý pepř
Skořice
Sůl
Citróny - 2 ks
Zálivka:
Voda - 1 litr
Citrón- 2 ks ( šťáva )
Z uvařeného a vychladlého zelí odstraníme košťál a jednotlivé listy oddělíme. Hovězí nebo skopové maso jemně umeleme, přidáme dušenou cibuli, koření a nevařenou rýži. Veškeré suroviny řádně promícháme. Touto směsí plníme jednotlivé zelné listy a zavineme. Jednotlivé závitky by měly být co nejmenší a postupně je skládáme do hrnce, přičemž jednotlivá patra od sebe oddělujeme plátky citrónu. Hrnec naplníme ze dvou třetin. Závitky zatížíme talířem obráceným dnem vzhůru a zalijeme zálivkou tak, aby vše bylo ponořené. Vaříme cca. dvě hodiny. Po uvaření slijeme zálivku, ve které se závitky vařily, vyklopíme je na velký talíř nebo mísu. Podáváme s dresinkem z jogurtu a arabským chlebem.
Mňam
(Misha, 9. 9. 2012 16:30)